
Ulga po psylocybinie
7 września 2010, 10:44Psylocybina (4-PO-DMT), psychodeliczny alkaloid z rodziny tryptamin, który występuje w grzybach halucynogennych, może bezpiecznie poprawiać nastrój u odczuwających lęk chorych z zaawansowanymi nowotworami.

Przez magiczne cechy zakupów toną w kredytach
15 kwietnia 2011, 10:37Psycholodzy z University of Missouri uważają, że niektórzy ludzie zaciągają nadmierną liczbę kredytów, ponieważ bardzo różnią się od osób wydających w granicach swoich możliwości pod względem oczekiwań i cech przypisywanych kupowanym za pożyczone pieniądze produktom. Wg zadłużających się ponad miarę, towary mogą np. zmienić ich życie, zwiększyć poziom odczuwanego szczęścia czy nawet doprowadzić do przemiany osobistej.

Sprej na ekstrawersję
12 grudnia 2011, 08:47Psycholodzy z Concordia University odkryli, że donosowa dawka oksytocyny poprawia samopostrzeganie w sytuacjach społecznych. Wiara we własną towarzyskość sprawia, że ludzie naprawdę zachowują się ekstrawertywnie, co z pewnością ułatwia przełamanie pierwszych lodów czy podtrzymanie dobrego kontaktu (Psychopharmacology).

Rekordowo wytrzymały i rozciągliwy hydrożel
6 września 2012, 11:13Grupa uczonych z Uniwersytetu Harvarda stworzyła niezwykle rozciągliwy i wytrzymały żel, który może w przyszłości zastąpić uszkodzone chrząstki stawowe u człowieka. Nowy hydrożel to połączenie dwóch żeli o gorszych właściwościach

Postrzępiony grafen z łatwością toruje sobie drogę do komórek
11 lipca 2013, 14:13Poszarpane krawędzie i ostre rogi mikroarkuszy grafenu z łatwością dziurawią błonę komórki. Dostając się do wnętrza, materiał zaburza jej normalne funkcje.

Najstarsza skamieniałość zapylającego ptaka
30 maja 2014, 13:21Naukowcy z Instytutu Badawczego Senckenberga opisali najstarszą jak dotąd skamieniałość ptaka zapylającego (Pumiliornis). W dobrze zachowanym żołądku zwierzęcia z kopalni Messel w powiecie Darmstadt-Dieburg w Hesji znajdowały się 2 rodzaje sfosylizowanych ziaren pyłku roślin okrytonasiennych.

Męski głos zmniejsza szanse prawnika na wygraną
5 stycznia 2015, 12:31Choć może się to wydawać dziwne, prawnicy z bardziej męsko brzmiącym głosem rzadziej wygrywają w amerykańskim Sądzie Najwyższym niż adwokaci z delikatniejszymi głosami.
Algorytm usunie 'bohatera drugiego planu'
9 października 2015, 09:34Adobe pracuje nad technologią, która automatycznie usunie z wykonanych zdjęć zabytków samochody czy turystów. Technologia ta będzie analizowała serię zdjęć czy film wideo i na tej podstawie określi, które elementy obrazu są stałe, a które przypadkiem się na nim znalazły

Celowo wprowadzają błędy do programów
7 lipca 2016, 11:08Każdego roku największe koncerny wydają olbrzymie kwoty na wyszukiwanie i naprawianie błędów w swoich programach. Używają w tym celu zautomatyzowanych narzędzi analizujących kod źródłowy oprogramowania. Problem jednak w tym, że nikt nie wie, ile dziur umyka uwadze takich narzędzi, nie można zatem stwierdzić, na ile są one skuteczne.

Czesi odkrywają tajemnice 100-letniego piwa
31 marca 2017, 05:12Odkryte dwa lata temu w Czechach 3 butelki ok. 100-letniego piwa pozwolą naukowcom lepiej zrozumieć praktyki browarnicze z początku XX w., a także zmiany zachodzące w trunku na przestrzeni dłuższego czasu. Jana Olšovská i jej zespół uważają, że dwa piwa zepsuły się wskutek zanieczyszczenia mikroorganizmami, zaś trzecie zestarzało się naturalnie.